ســــــــــد میناب

 

سد میناب نام سدی است در شهرستان میناب استان هرمزگان واقع در جنوب ایران. مطالعه اولیه در سال ۱۳۴۴ آغاز و عملیات اجرائی از سال ۱۳۵۳ شروع و در سال ۱۳۶۲ بهره‌برداری از آن آغاز شده‌است. حجم عظیمی از آب این سد به مصرف آشامیدن و صنایع شهر بندر عباس می‌رسد و مازاد آن از طریق شبکه‌های آبیاری به مصرف زمین‌های کشاورزی و باغات شهرستان میناب می‌رسد.

 

مشخصات سد

«سد میناب» با ارتفاع ۵۹ متر، عرض پی و تاج سد به ترتیب ۵۸ متر و ۳ متر و ترازهای تاج در حداکثر ارتفاع آب و تراز نرمال آب مخزن به ترتیب ۵۰/۱۰۰، ۴۰/۹۹ و ۵۰/۹۸ متر از سطح دریا می‌باشد. زمین‌شناسی، انواع سنگهای رسوبی محل سد که به صورت متناوب قرار گرفته‌اند به شرح ذیل می‌باشند: ماسه سنگ، ماسه سنگ مارنی، ماسه سنگ سیلتی، مارن ماسه‌ای (لای سنگ ماسه‌ای) مارن (لای سنگ، گل سنگ)، مارن رسی (لای سنگ رسی)، سنگ‌های مزبور مربوط به دوره الیگومیوسن (فارس) می‌باشند. پایه‌های سد که مقدار اعظم فشار سد را به پی‌های صخره أی منتقل می‌کنند بر روی ماسه سنگ‌های نسبتاً عریض (تقریباً ۱۲ متر قرار گرفته‌اند.)

 

اهداف احداث سد

اهداف احداث این سد عبارتند از:

  • محافظت مناطق زیر کشت در مقابل سیلابها.
  • تنظیم آب رودخانه.
  • آبیاری نخلستانها بر اساس سیستم جدید آبیاری با توجه به شرایط طبیعی و محدودیت‌های آن.
  • توسعه و افزایش سطح زیر کشت
  • مقابله با خطرات شوری زمین بعلت ارتباط آب‌های شور زیرزمینی با سطح خاک.
  • علاوه بر ابیاری ده هزار هکتار از زمین‌ها وباغ‌های میناب، قسمت عمدهٔ آب مصرفی شهر بندرعباس را نیز تأمین می‌کند.

بسیاری از این آب‌ها که تاکنون به دریا سرازیر می‌شده‌است، هم‌اکنون مهار شده‌است و سفره‌های آب زیرزمینی را غنی‌تر ساخته‌است. از جملهٔ این آب‌ها، آب‌هایی بود که از اطراف میناب وارد رودخانه می‌شد و سپس به دریا می‌پیوست و بی استفاده به هدر می‌رفت.

 

قلعه هزاره شهرستان میناب

لعه هزاره یا ( قلعهٔ بی بی مینو )، واقع در بخش مرکزی شهرستان میناب و از نقاط دیدنی استان هرمزگان در جنوب ایران است. تنها بنای تاریخی موجود در شهر میناب قلعه‌ای موسوم به قلعه هزاره‌است .

مردم بومی منطقه این بنا «قلعهٔ بی بی مینو» می‌نامند. اهالی معتقدند که در روزگاران گذشته دو خواهر به نامهای بی بی مینو و بی بی نازنین این شهر را بنا کرده‌اند ودر این قلعه زندگی می‌کرده‌اند.

گویا در گذشته دو قلعه وجود داشت که یکی از قلعه ها ویران شده و تنها قلعه باقی مانده به نام قلعه «هزاره» یاقلعه «بی بی مینو» شهرت یافته‌است .

این قلعه تا اواخردوره قاجاریه مرکز حکومت محلی بوده‌است و در اطراف آن، خندقی کنده شده بود . آن زمان همیشه صد سرباز مسلح در قلعه مستقر بوده و نگهبانی می‌داده‌اند . درحال حاضر، ازاین قلعه مخروبه و متروکه باقی مانده‌است .